Brasemvoer


Voor een lekker brasemvoertje maak ik altijd gebruik van van standaard voertjes.
Heel eenvoudig, en snel in elkaar te zetten..

Je hebt er voor nodig, de volgende standaard voertjes:

Als hoofdvoer neem ik feedermix.

   

 

Da's geel spul, niet te verwarren met belgisch geel, wat eigenlijk speciaal voor het feedervissen is. 
Dit gebruik ik dus als basis. Het is in grote zakken te koop, van ongeveer  kilo, en die kosten f 13,95.


Dan de toevoegingen :

Belgisch geel, waarom het zo heet weet ik niet, maar het zorgt ervoor dat je een luchtig voertje krijgt. Het zorgt er ook voor dat er een dwarrelende kolom van deeltjes rond je voertje maakt. 
Het zit in zakken van ongeveer een kilo, en kost ongeveer f 6,25.

Gegrilde hennep. Waanzinnig spul, ruikt heerlijk, en de vissen smullen er van. Brasem is er gek op. Kost ongeveer f 6,75 per zak. Je doet er wel een aantal keer mee. Is alleen bedoeld als een toevoeging.

Maison brasem voer. Dit gebruik ik ook altijd als een toevoeging, dus niet als een hoofdvoer.

En dan een hele goede toevoeging, mais. En dan niet zo'n duur blikje bij een vis-zaak, maar gewoon uit de supermarkt. Zo'n blikkie koop je nog voor geen gulden... En je vangt er brasem mee, ongelooflijk..

Aromix "Brasem". Dit is een zoetstof speciaal voor brasem zeggen ze. Nou andere vis is er ook gek op, maar het gaat er om dat je voer lekker zoet is. Dit is geweldig spul. Met zo'n fles doe je best wel lang. Telkens doe je maar een scheutje in je voer.

Ook kasters moeten er door het voer. Je kan nieuwe kopen, maar ik gebruik altijd de "oude" maden van een paar dagen terug, die verpopt zijn. Zodoende raak je ook van je oude maden af, en dat scheelt weer.
Een hele goede tip is dat je ze eerst op een zeef gooit, en flink schut. Het maismeel wat amoniak bevat, hetgeen door de maden is afgescheiden, schut je hiermee van de kasters af. Dit komt dus niet door je voer. Alleen kasters dus..
 
 
 

Het in elkaar zetten van het voer....

Nodig:

1 4 delen feedermix.
2 3/4 deel gegrilde hennep.
3 3/4 deel belgisch geel.
4 1/2 deel brasem voer.
5 Een flinke hand kasters. Het moet zo zijn dat er genoeg in het voer zitten. Je kan ze fijn knijpen, zodoende komen de geurstoffen van de kasters door het voer heen. Ikzelf doe dit niet, omdat ik het smerig vind om te doen, maar na afloop gaan ze toch kapot omdat ik het geheel met de mixer van m'n vrouw door elkaar heen meng. Zodoende draaien de meeste wel kapot.
6 Een scheut Aromix "Brasem". Dit zorgt ervoor dat het geheel een zoete geur krijgt. Niet teveel. Ongeveer een half deel.
7 Een deel mais. Gooi de vloeistof die in het blikje zit niet weg, maar doe dit bij het voer. Dit zorgt dat de maisgeur goed door het voer trekt.
8 Gewone levende maden. Deze komen als allerlaatste in het voer. Anders worden ze kapot gemalen door de mixer.
   

Bereiding:

Eerst doe je de nummers 1 t/m 4 bij elkaar. Roer dit met een vork gelijkmatig door elkaar. Nog geen water...

Vervolgens doe je de Aromix "Brasem" in een beker, en gooi daar een scheut warm water bij. De beker roer je, zodat de Aromix zich door het water mengt. Zodoende komt de Aromix beter door het voer.

Die beker doe je dan bij het voer, en roert dit goed door elkaar.

Dan gooi je het sap van de mais door het voer. Ook dit roer je er doorheen.

Dan gooi je een half deel mais er door. Het andere halve deel laten we nog even in het blikje zitten.

Dan gaan we er naar behoefte water bij doen, en telkens mixen met de mixer. De hoeveelheid water hangt af of je met de vaste stok gaat vissen of met de feeder hengel. Met de vaste stok moet je voerballen maken, dus moet het voer beter plakken, en dus natter zijn. Met de feeder hengel moet het minder nat zijn. Dus dat is afhankelijk hoe je gaat vissen. Maak het niet te nat, water bij doen kan altijd nog.

Nu doe je de kasters er door. Als je daarna het geheel flink met de mixer hebt doorgeroert wordt het een heel luchtig voer. Veel kasters gaan kapot, en vermengen zich met het voer. Hier kan geen zeef tegenop.
 
Dit is het tijdstip om de rest van het mais door het voer te roeren, maar dat doen we minder intensief, zodat de korrels heel blijven.

Nu is het voer klaar voor gebruik. Je kan er nu mee gaan vissen, mits je niet bent neergeslagen door je vrouw omdat je haar mixer hebt gebruikt.
Vertel haar niet dat die bruine dingetjes, die je aan snot hebt gemixt, gepopte maden waren. Dat is goed voor een week straf.

VEEL SUCCES !!!!!